Twoja wyszukiwarka

czwartek, 5 stycznia 2012

Dieta Proteinowa

Dieta proteinowa Pierra Dukana

Dieta proteinowa to metoda żywieniowa opracowana przez francuskiego doktora Pierra Ducana. Z biegiem czasu zyskała ona wielką popularność i obecnie jest zachwalana niemal na całym świecie. Jedną z tajemnic sukcesu tego programu odchudzającego jest fakt, że nie przewiduje on liczenia kalorii czy ograniczania ilości spożywanych posiłków. Dzięki temu osoby nawet osoby o słabszej woli i mniejszym samozaparciu mogą przejść ją z sukcesem.
Okazuje się jednak, że dieta dukana pokonała już niejedną osobę. Większość z nas poddaje się lub myśli o przerwaniu diety podczas jej pierwszego etapu. Jest to spowodowane nagłą zmiana nawyków żywieniowych oraz koniecznością ograniczenia menu do niewielkiej ilości produktów, wśród których znajduje się głównie mięso, ryby oraz jajka. Po kilku dniach program staje się niezwykle monotonny, co nas często zniechęca. Najważniejsze, to nie poddać się bez walki. Pamiętajmy, że pierwszy etap trwa zaledwie pięć dni. Jeśli ten fakt nie jest dla nas odpowiednią motywacją, spróbujmy wytrzymać na diecie 2-3 dni i stańmy na wadze. Dieta proteinowa jest dopasowana do ludzkiej psychiki – podczas pierwszych dni programu tracimy na wadze najwięcej, co zachęca nas do stosowania go dalej. Kolejne etapy przyniosą dalszą utratę kilogramów i pozwolą utrzymać osiągnięta sylwetkę, więc naprawdę warto spróbować. 

Źródło: <a href="http://www.webshock.com.pl/dieta-proteinowa-pierra-dukana/">Dieta proteinowa Pierra Dukana</a> - kolega

I FAZA ATAKU

W fazie ataku powinniśmy oprzeć menu o chude mięso i nabiał. Metoda przypomina sposób działania nagłej głodówki, z tym że organizm otrzymuje wszelkie niezbędne składniki. Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej „czystych protein” i przyspieszyć metabolizm, trzeba spożywać chude mięso (najlepiej z grilla lub piekarnika), drób bez skóry, chude wędliny drobiowe i szynkę, chudy nabiał (ser biały, jogurty, mleko, kefiry, maślankę), podroby, wszystkie ryby (wędzone, pieczone, gotowane, surowe), owoce morza oraz jajka. Menu można uzupełnić o korniszony, cytrynę, przyprawy (najlepiej te pobudzające trawienie, jak chili), musztardę, ocet i sól. Nie zapomnijmy o piciu dużej ilości wody (1,5-2 litry dziennie). Dopuszczalna jest także kawa, herbata czy zioła. Zabrania się przyjmowania produktów spoza powyższej listy, gdyż zostanie zaburzona zasada niełączenia i dieta może nie przynieść efektu. Ten etap programu powinien trwać pięć dni. Chociaż menu może wydać się nudne, wynagrodzeniem za trudy będą efekty w postaci szybkiej utraty wagi, co z pewnością zachęci do dalszego stosowania metody Pierra Dukana.

Kategorie produktów w fazie ataku

1. Chude mięsa
Wołowina (unikamy antrykotu i rozbratla - są zbyt obtłuszczone), cielęcina (kotlety z kością jedynie po usunięciu tłuszczu), konina (wszystko oprócz łaty), wieprzowina i jagnięcina są zabronione.
2. Podroby
Wątroba cielęca, wołowa, wątróbki z drobiu i ozór. Unikamy tłustych części.
3. Ryby
Sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś, sola, dorsz, dorada, okoń, merlan, reja, pstrąg, miętus i inne białe i chude ryby, ryby wędzone, ryby w konserwach (wyłącznie w sosie własnym).
4. Owoce morza
Skorupiaki i mięczaki takie jak: krewetki, gambasy, kraby, homary, ostrygi.
5. Drób
Z tej kategorii zabronie są ptaki o płaskich dziobach takie jak kaczki i gęsi. Pozostałe ptactwo jest dozwolone (warunkiem jest spożycie bez skóry). Najpopulrniejszym przedstawicielem tej grupy jest oczywiście kurczak.
6. Chude wędliny
Są to produkty o niskiej zawartości tłuszczu (max 4%). Prawdziwa szynka, golonka, szynka wędzona są niestety zabronione w pierwszej fazie diety proteinowej.
7. Jaja
Tej kategorii produktów chyba nie trzeba przedstawiać. Dozwolone są produkty jajeczne w każdej postaci. Uważać muszą jedynie osoby borykające się z wysokim poziomem cholesterolu.
8. Chudy nabiał
Jogurty, twarożki (bez tłuszczu), serki homogenizowane. Produkty o smakach owocowych są dozwolone, jednak w umiarkowanych ilościach (max dwa razy dziennie).
9. Płyny
Ta kategoria jest jedyną obowiązkową dla każdej osoby przystępującej do kuracji odchudzającej. Należy spożywać minimum 1,5l płynów w dowolnej postaci (woda, kawa, herbata, napoje) diennie.
10. Środki dodatkowe
Chude mleko, słodzik (cukier jest zabroniony), ocet, tymianek, zioła, czosnek, pietruszka, cebula, szczypiorek. Przyprawy są jak najbardziej polecane (wzmacniają uczucie sytości).
 
II FAZA NAPRZEMIENNA
 
Nasz jadłospis z pierwszego etapu można wzbogacić o warzywa (surowe lub gotowane) - w szczególności pomidory, szparagi, sałatę, ogórki oraz grzyby, a także: szpinak, rzodkiewki, kapustę, seler, cykorię, bakłażany, paprykę, marchew, buraki, szparagi i bakłażany. Naprzemienność polega na stosowaniu przez 5 dni menu z 1 etapu diety, a przez kolejne 5 - menu urozmaiconego. Faza ta powinna trwać aż do momentu uzyskania pożądanej wagi, czyli, w zależności od konkretnej osoby, nawet do kilku miesięcy. Ciągle nie musimy kontrolować ilości i czasu spożywania posiłków.


Warzywa zabronione i dozwolone w fazie naprzemiennej
Warzywa dozwolone
Pomidory, ogórki, szpinak, rzodkiewki, pory, szparagi, zielona fasolka, kapusta, grzyby, seler, koper, sałata, cykoria, boćwina, bakłażany, cukinia, papryka, marchew i buraki (w umiarkowanych ilościach).
Warzywa zbronione
Kartofle, ryż, kukurydza, groch, zielony groszek, bób, soczewica, fasola, karczochy. 
 
III FAZA UTRWALENIA
Jest to najważniejszy etap diety, który pozwoli utrzymać osiągniętą wagę. W tym czasie utrwalamy dobre nawyki żywieniowe bez ryzyka wystąpienia efektu jo-jo. Faza powinna trwać proporcjonalnie do ilości zrzuconych kilogramów (10 dni na każdy kilogram wagi). Menu można wzbogacić o następujące produkty: pełnoziarnisty chleb (do 2 kromek dziennie), ser (do kilku plasterków dziennie), makaron, ryż i ziemniaki (jeden z trzech wymienionych produktów 2 razy w tygodniu), pieczeń z polędwicy wieprzowej oraz owoce bez dużej zawartości cukru (unikajmy winogron, bananów oraz czereśni). Dwa razy w tygodniu można urządzić sobie pełen obiad z przystawką, daniem głównym i kieliszkiem czerwonego wina, jednak potem należy na 1 dzień powrócić do pierwszej fazy diety.
 
IV FAZA OSTATECZNEJ STABILIZACJI
Na tym etapie cieszymy się już pewnie nową, idealną sylwetką. Aby jej jednak nie stracić, raz w tygodniu powracajmy do menu z fazy ataku. Pijmy wtedy 2 litry wody dziennie i proteinowy koktajl. W ciągu pozostałych dni nie zapominamy o śniadaniach bogatych w nabiał (jajka, twaróg, jogurty czy maślanka z otrębami). Do kawy i herbaty nie dodawajmy cukru. Nie sięgajmy także po słodycze - od czasu do czasu można sobie jednak pozwolić na ciasteczka owsiane. Oprócz tego możemy spożywać dowolne produkty i jeść „normalnie”. 
 
 
 
PRZEPISY NA I FAZE!!

Przepisy - pierwsza faza diety:


Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego

Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, opakowanie serka wiejskiego, 2-3 jajka na twardo, pieprz do smaku, zioła według uznania.
Sposób przygotowania
Tuńczyka odcedzamy na sicie. Jajka kroimy na drobne kawałki. Następnie łączymy te składniki z serkiem wiejskim i doprawiamy do smaku. Jeśli sałatka jest zbyt sucha, możemy dodać do niej łyżeczkę jogurtu naturalnego.

Sałatka z tuńczyka i korniszonów

Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, opakowanie serka wiejskiego, 2-3 jajka na twardo, pieprz do smaku, zioła według uznania.
Sposób przygotowania
Tuńczyka dokładnie odcedzamy na sicie. Łączymy jogurt, musztardę i przyprawy tworząc jednolity sos. Korniszony kroimy w drobną kosteczkę. Tuńczyka i korniszony wystarczy połączyć z sosem i sałatka jest gotowa.

Sałatka z krabowych paluszków

Składniki
Ok. 20 dag paluszków krabowych, opakowanie serka wiejskiego, 2-3 jajka na twardo, pieprz i ulubione zioła do smaku, łyżka jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania
Paluszki kroimy na drobną kostkę. Następnie dodajemy serek wiejski i jajka przeciśnięte przez sitko. Dodajemy przyprawy, zioła i łyżkę jogurtu, po czym mieszamy. Smacznego!

Pierś kurczaka w musztardzie i ziołach

Składniki
1 pojedyncza pierś z kurczaka, szczypta przyprawy curry, ulubione zioła, łyżka musztardy, pieprz.
Sposób przygotowania
Na dzień przed podaniem smarujemy mięso musztardą, posypujemy ziołami, pieprzem i curry, po czym odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Podsmażamy zamarynowane mięso na mocno rozgrzanej patelni grillowej, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Gdy się zarumieni, dodajemy 1/3 szklanki wody i dusimy jeszcze pod przykryciem przez 8-10 minut.

Przepisy - druga faza diety:


Sałatka wykwintna z łososiem

Składniki
10 dag wędzonego łososia, opakowanie serka wiejskiego, 2-3 jajka na twardo, mały pęczek szczypiorku wraz z dymką , ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Łososia kroimy na drobne kawałki. Ugotowane wcześniej jajka przepuszczamy przez sitko. Następnie szatkujemy szczypiorek wraz z dymką. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszkamy i gotowe!

Wiosenny bigos z młodej kapusty

Składniki
Główka młodej kapusty, pojedyncza pierś z kurczaka, 20 dag mielonego mięsa z indyka, szklanka przecieru pomidorowego, łyżeczka koncentratu pomidorowego, kostka rosołowa, przyprawy według uznania.
Sposób przygotowania
Szatkujemy kapustę. Następnie ją lekko solimy i czekamy około pół godziny, aż zacznie puszczać sok. Wkładamy ją do garnka i podlewamy 1-2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie dodajemy do tworzącego się wywaru kostkę rosołową. Mielone mięso przyprawione według uznania ( np. czosnkiem granulowanym, papryka, oregano) dusimy w rondelku z niewielką ilością wody. Pierś kurczaka tniemy na drobną kosteczkę i przyprawiamy do smaku ulubionymi ziołami. Następnie podduszamy ją w rondelku z niewielką ilością wody. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy je do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy. Ponownie mieszamy i dalej gotujemy przez około 10 minut. Smacznego!

Zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym

Składniki (porcja dla 2 osób)
2 bakłażany średniej wielkości, 20 dag pomidorów świeżych lub z puszki , cebula, 2 ząbki czosnku, sól, bazylia, tymianek, oregano lub inne przyprawy według uznania, kilka szczypt tartego parmezanu, opakowanie mozzarelli light.
Sposób przygotowania
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Solimy je z obu stron a następnie układamy na talerzu. Odstawiamy warzywa na minimum 30 minut. Gdy bakłażany zaczną puszczać sok, należy umyć je w chłodnej wodzie, po czym osuszyć. Następnie obsmażamy ja na grillowej patelni bez dodatku tłuszczu. Z pomidorów przygotowujemy sos. Najpierw podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pomidory i dusimy, aż sos nie zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. W żaroodpornym naczyniu układamy bakłażany, następnie sos, mozzarellę i parmezan. Zapiekamy około 30 minut, aż ser się ładnie przyrumieni. Smacznego!

Faszerowane papryki

Składniki (porcja dla 2 osób)
Kilka dużych papryk, 30 dag mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego , 20 dag mielonego mięsa z indyka, 20 dag pieczarek, 2 małe bakłażany, cebula, 3 ząbki czosnku, sól, bazylia, zioła prowansalskie lub inne przyprawy według uznania.
Sposób przygotowania
Cebulę drobno szatkujemy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Bakłażany kroimy w cienkie plastry, następnie solimy z obu stron i odkładamy na bok na pół godziny, aż puszczą sok. Następnie myjemy je i dokładnie osuszamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, aż się zeszklą. Mieszamy wszystkie składniki i przyprawy, które stanowić będą farsz. Paprykę wydrążamy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie nadziewamy ją i układamy wydrążeniem do spodu w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy około 90 minut w 180C, aż papryka będzie miękka. Smacznego! 
 
ZALETY DIETY PROTEINOWEJ

Zalety diety proteinowej

Najczęściej rezygnujemy z danej diety, gdyż po prostu nie jesteśmy w stanie sprostać jej surowym wymaganiom. Niezwykle ciężko jest z dnia na dzień przestawić się na program żywieniowy obejmujący drastyczne restrykcje, skrupulatne liczenie kalorii i śledzenie składu spożywanych produktów. Tutaj z pomocą przychodzi dieta protal. Produkty polecane przez Pierra Dukana są ogólnie dostępne, smaczne, zdrowe i pożywne. To nie koniec zalet proteinowej diety - stosując ją, na pewno nie będziemy cierpieć z powodu pustego żołądka. Zgodnie z głównym założeniem diety, to nie ograniczenie spożywanych produktów, a wprowadzenie do menu jak największej ilości białka, przyniesie efekty w postaci utraty wagi.
lopez Warto też wspomnieć, że program jest całkowicie bezpieczny, co zostało potwierdzone w badaniach medycznych. Stosując metodę protal, oprócz idealnej sylwetki, możemy zyskać więcej energii i dobre samopoczucie. Jednak najważniejszym atutem i zachętą, by wypróbować akurat tę dietę jest fakt, że w przeciągu 2-3 miesięcy możemy pozbyć się nawet 15 kilogramów. Najlepszym dowodem skuteczności planu żywieniowego Pierra Dukana jest przykład Jennifer Lopez. Znana piosenkarka stosowała opracowaną przez francuza dietę po ciąży i straciła prawie 30 zbędnych kilogramów!
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz